Feyenoord in Financiële Crisis: Pieter Smorenburg Ontslagen als CFO Wegens Wanbeleid

Feyenoord in Financiële Crisis: Pieter Smorenburg Ontslagen als CFO Wegens Wanbeleid

 

Rotterdam, 16 mei 2025 — In een ontluisterende wending die de Nederlandse voetbalwereld op zijn grondvesten doet schudden, heeft Feyenoord Rotterdam per direct afscheid genomen van financieel directeur Pieter Smorenburg. De club spreekt van “ernstig financieel wanbeheer, aanhoudende begrotingsonzuiverheden en een structureel gebrek aan naleving van financiële verantwoordelijkheden.” De beslissing komt na maandenlange interne onrust waarin de financiële stabiliteit van de club steeds verder onder druk kwam te staan.

 

De aankondiging volgde vrijdagochtend vroeg via een officiële verklaring van algemeen directeur Dennis te Kloese, die sprak van “een pijnlijke maar noodzakelijke stap om het financiële vertrouwen en de bestuurlijke geloofwaardigheid van Feyenoord Rotterdam te herstellen.” De raad van commissarissen, onder voorzitterschap van Coert Beerman, zou de beslissing hebben genomen tijdens een spoedvergadering die tot diep in de nacht duurde.

 

“Onacceptabele inschattingsfouten”

 

De verklaring van de club liet weinig ruimte voor interpretatie. “De Raad van Bestuur van Feyenoord Rotterdam kan de alarmerende patronen van nalatigheid, onverantwoord financieel beleid en gebrekkige transparantie niet langer negeren. Hoewel we de inzet van de heer Smorenburg sinds zijn aantreden in 2019 erkennen — met name tijdens de coronacrisis — zijn de huidige omstandigheden zodanig ernstig dat ingrijpen onvermijdelijk was.”

 

Centraal in de kritiek staan meerdere risicovolle financiële beslissingen die zonder overleg of goedkeuring van de raad of de juridische afdeling zouden zijn genomen. Eén van de meest spraakmakende gevallen betreft een vermeende foutieve overboeking van €12 miljoen uit het transferbudget aan een externe consultancy op basis van een “prestatiebonus-clausule” die nooit volledig was geaccordeerd.

 

Daarnaast zijn er ernstige zorgen over de gebrekkige begrotingsdiscipline rondom Feyenoords deelname aan de Europa League in het seizoen 2024–25. Uitgaven voor reizen, sponsorevenementen en stadionkosten zouden ruim 40% hoger zijn uitgevallen dan begroot. Een forensische audit door Deloitte Nederland, die in april op verzoek van de club werd uitgevoerd, bracht een reeks pijnlijke conclusies aan het licht. Daaruit bleek onder meer dat meerdere kostenposten structureel te laat of onvolledig werden verwerkt in de kwartaalrapportages.

 

Onrust binnen het bestuur

 

Volgens bronnen dichtbij de clubleiding liep de frustratie over Smorenburgs functioneren al maanden op. Verschillende afdelingen zouden te maken hebben gehad met gebrekkige communicatie vanuit de financiële directie. Met name de technische staf en het commerciële team voelden zich herhaaldelijk buitenspel gezet bij belangrijke beslissingen omtrent begroting en investeringen.

 

“Het was alsof er een muur stond tussen financiën en de rest van de organisatie,” aldus een anonieme medewerker. “Er was geen gevoel van samenwerking of transparantie. Het was ieder voor zich, en dat brak ons uiteindelijk op.”

 

Reputatieschade en herstelplan

 

De financiële onzekerheid heeft inmiddels ook gevolgen buiten de clubmuren. Sponsoren, waaronder Adidas en Nederlandse Energie Maatschappij, zouden volgens ingewijden hun zorgen hebben uitgesproken over de gebrekkige controle en communicatie. Ook de KNVB heeft aangegeven opheldering te willen over de begrotingssituatie van Feyenoord, mede gezien de eisen voor Europese licenties.

 

In een poging het vertrouwen te herstellen, kondigde Te Kloese aan dat er een tijdelijk financieel waarnemer wordt aangesteld — naar verluidt een voormalig CFO van een AEX-bedrijf — en dat er binnen drie weken een definitieve opvolger wordt gepresenteerd. Daarnaast zal er een onafhankelijke commissie worden ingesteld die zich buigt over “structurele tekortkomingen in de financiële governance van Feyenoord.”

 

Smorenburg reageert

 

Pieter Smorenburg zelf heeft inmiddels in een korte verklaring laten weten dat hij “geschokt en teleurgesteld” is door het besluit. “Ik ben me bewust van de uitdagingen waarmee de club financieel werd geconfronteerd, maar ik ben ervan overtuigd dat ik altijd naar beste vermogen en met volledige inzet heb gehandeld. De werkelijkheid is complexer dan men nu doet voorkomen.”

 

Zijn advocaten laten weten dat er mogelijk juridische stappen worden overwogen tegen de club, met name vanwege de wijze waarop zijn ontslag is gecommuniceerd.

 

Een nieuw hoofdstuk

 

Feyenoord staat op een kruispunt. Waar sportief succes nog lonkt in de vorm van een mogelijke Champions League-kwalificatie, is het achter de schermen alle hens aan dek. De komende maanden zullen bepalend zijn voor het herstel van vertrouwen, structuur en financiële stabiliteit.

 

De Kuip mag dan kolken op wedstrijddagen — op bestuurlijk niveau is de storm voorlopig nog niet gaan liggen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *